رژیم غذایی متعادل
رژیم غذایی متعادل
(این مقاله در صفحه 82 مجله شماره 131 چاپ شده است)
چربی خوب :
چربیهای اشباعنشدهی تکحلقهای و چندحلقهای سالمترین چربیها هستند که میتوانید در رژیم غذایی خود از آنها استفاده کنید.
با این حال باید از آنها با احتیاط استفاده شود. مصرف این نوع چربیها برای پایین آوردن سطح کلسترول مضر خون و کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی بسیار مفید است.
این نوع چربی را میتوانید در ماهیهای چرب، آجیلها، دانهی آفتابگردان، زیتون و آواکادو پیدا کنید.
اسید چرب امگا 3 در سالمون و بذر کتان یافت میشود و برای سلامت قلب بسیار مفید است.
چربی بد :
گوشتهای چرب، پنیر، کره، خامه، بیسکوییت و کیک همگی حاوی چربیهای اشباعشده هستند که باعث افزایش کلسترول بد خون میشوند و ریسک ابتلا به بیماری قلبی را بالا میبرند.
بهتر است بیش از 20 گرم از چربیهای اشباعشده در روز استفاده نشود.
چربی مضر :
چربیهای ترانس به مقدار کمی در غذاهای طبیعی وجود دارند اما به مقدار بسیار زیادی در غذاهای فرآوری شده یافت میشوند. ارائهی محصولات حاوی روغنهای دهیدروژنهی گیاهی به صورت گسترده برای سلامتی بسیار مضر است و بدن برای تبدیل آنها به نوع خوب باید تلاش زیادی انجام دهد.
مارگارین، چیپسها، نانها، کیکها و پاستا و فستفودها حاوی مقدار بسیار زیادی از این نوع چربیها هستند.
قند خوب :
قندها به صورت طبیعی در بسیاری از غذاها وجود دارند. میوهها و شیر دارای قندهای طبیعی ( فروکتوز و لاکتوز ) هستند که برای بدن مفید میباشند.
قند موجود در میوهها و ماست به مقدار کمتری قند خون را بالا میبرند بنابراین به اندازهی یک مشت از انواع توتها یا یک عدد سیب یا یک کاسه ماست به همراه غلات میتواند یک میانوعدهی بسیار خوب باشد.
قند بد :
اگر شما از دوستداران دسر یا عاشق کاپکیک هستید هنوز میتوانید از آنها لذت ببرید.
به شرطی که به جای استفاده از شکر از جایگزینهای آن مانند استویا، نکتار آگاو، زایلاتول، عسل و نکتار نارگیل در دستورهای شیرینی و دسر خود استفاده کنید.
این شیرینکنندهها دارای کالری کمتری از شکر هستند.
موز له شده، خرما و دیگر میوههای خشک نیز جایگزین مناسبی برای شکر میباشند.
قند مضر :
شیرینکنندههای مصنوعی و فروکتوز که در غذاهای آماده استفاده میشوند بسیار مضر هستند.
نوشابههای گازدار، بیسکوییت، کیکها و شیرینیها و بسیاری از غذاهای کمچرب رژیمی آماده دارای مقدار زیادی فروکتوز میباشند.
استفادهی بیش از حد از آنها میتواند باعث ایجاد مقاومت بدن در برابر انسولین، جمع شدن آب در بدن، اسهال و کمبود ویتامین و مینرالها شود. (انسولین یکی از نشانههای دیابت نوع 2 میباشد ).
همچنین ریسک بالا رفتن کلسترول و فشار خون بالا و چاقی مفرط را زیاد میکند.
نمک خوب :
نمک سفید تنها انتخاب شما برای استفاده از نمک نیست.
تعداد بسیار زیادی از انتخابهایی بهتر در بازار در اختیار شماست که شامل مقدار زیادی مینرالها و مواد مغذی و مفید برای سلامتی شما هستند.
برای مثال، نمک تصفیهشدهی کوههای هیمالیا دارای 84 نوع مینرال مفید برای بدن انسان است و نمکی طبیعی نیز میباشد در صورتی که نمک سفید تنها دارای 4 نوع مینرال است.
نمک بد :
شما اصلاً نیازی ندارید تا به غذای خود نمک اضافه کنید تا بیشتر از مقدار مجاز نمک در رژیم غذایی خود مصرف کرده باشید.
هر چه از غذاهای فرآوریشدهی بیشتری استفاده کنید مقدار بیشتری نمک وارد بدن خود کردهاید.
بسیاری از غذاهایی که روزانه استفاده میکنیم مثل نان، غلات صبحانه و گوشتهای فرآوریشده مقدار خیلی بالایی نمک دارند.
همیشه برچسب موجود بر روی غذاها را بخوانید.
چنانچه مقدار نمک آنها 5/1 گرم در هر 100 گرم مادهی غذایی باشد یعنی دارای مقدار زیادی نمک است. (6/0 گرم سدیم )